Fri frakt över 995 kr
Texas BBQ
KUNDVAGN
Total: 0

Komma igång med BBQ

IMG

Här är några väldigt bra punkter som kommer hjälpa dig att komma igång med BBQ. Det kräver träning och tålamod, i Texas säger man att det är ett hantverk.

  • Ha inte för bråttom. BBQ tar tid och kräver tålamod. Det går inte att skynda på. Räkna med 1,5 – 2,5 timmar per kilo, ibland längre. Om du har grill med eldbox, räkna med att fylla på ved efter 30 – 45 min.

  • Öppna inte luckan för ofta, det släpper bara ut värmen och grillen blir bara för kall i onödan. Öppna bara locket om det är nödvändigt att pensla eller vända köttet. Du kan vara lugn, köttet försvinner inte.

  • Börja inte din BBQ karriär med att lägga på en Brisket. Testa först med att hålla en jämn temperatur runt 120 grader. Börja sen med lite billigare kött som kyckling och fortsätt därifrån.

  • Om du använder kol/briketter så tänd inte med tändvätska, det riskerar bara att ge en äcklig smak. Använd istället en skorstenständare, det går fort och ger inga konstiga bismaker.

  • Om du använder en grill med eldbox, gör inte upp för stor eld som du kväver med att stänga insuget och skorstenen. Ha alltid skorstenen fullt öppen och reglera elden med insugsregleringen. Var försiktig med hur du stänger insuget. Elden kan ge ifrån sig en illaluktande rök. Bästa tipset är att låta elden vara liten och in och utblåsen öppna. En illaluktande rök = dålig smak.

  • Använd inte nyhuggen ved. Veden måste vara lagrad för att få ett bra resultat när du börjar med din BBQ karriär. Proffsen i Texas kan blanda nyhuggen ved med lagrad men nybörjare bör inte ge sig in i det. Det riskerar bara att förstöra din BBQ.

  • Försök inte att göra för många justeringar på en gång. Justera en grej och se vad som händer, justera sen nästa.

  • Gör inte för stora justeringar på en gång. Gör små ändringar. Öppna och stäng insuget lite, inte mycket. Om du gör stora ändringar hela tiden så kommer temperaturen avvika för mycket från den rätta. Temperaturkurvan kommer se ut som en sågtand. Gör små ökningar.

  • Som nybörjare bör du låta köttet ligga framme på diskbänken en timme innan du lägger det på grillen. Erfarna BBQ:are kan lägga på ett kallt köttstycke. Vissa säger att det hjälper röken att tränga in i köttet.

  • Bjud inte in familj, vänner eller chefen första dagen du har fått din smoker. Träna lite innan, lär känna din smoker. Börja med något lätt och gå succesivt vidare så kan du snart göra en grym brisket. 

IMG

Smoker Lockhart

19.995 kr Tillfälligt slut

Smoker Dallas 20"

26.995 kr Tillfälligt slut