Fri frakt över 995 kr
Texas BBQ
KUNDVAGN
Total: 0

Brisket/oxbringa

IMG

Ingredienser

1 brisket/oxbringa som väger 3-5 kg

Din favoritgrillkrydda (din hemgjorda?)


Gör så här

Pratar vi BBQ så kan det inte bli mer Texas än brisket. Det är inte det första du ska börja med när du har köpt din Taste of TEXAS – grill. Har du en typisk svensk grill från något byggvaruhus så kan du sluta läsa nu, du kommer ändå inte lyckas. Köp en ordentlig grill som kan hålla jämn värme under en längre tid.

Har du börjat bli vän med din grill? Börjat lära dig att hålla en jämn temperatur? Om du eldar med ved, kan du hålla en jämn och fin eld utan att du kväver den för mycket? Då är du redo för att ge dig på denna konstform. Här är tio steg för att du ska lyckas med din brisket.

 1. Börja med att köpa din bringa/brisket hos en slaktare. Det är svårt att hitta en hel bringa i en vanlig matbutik, även om det börjar bli vanligare, så hör med din slaktare så du får en fin bit. Det är värt att lägga några kronor extra. Tänk på att ett lyckligt djur producerar bättre kött.
 2. Skär bort fett så du har ungefär 5 mm kvar, det kommer blanda sig med grillkryddan och rinna ner över köttet.
 3. Krydda köttet med din favoritgrillkrydda. Om du har tid, låt det ligga i kylen över natten. Plocka ut köttet en timme innan du lägger det i grillen.
 4. Starta upp din BBQ grill till en jämn temperatur mellan 110–130 grader. Undvik pyrande eld, det ska vara en liten brinnande låga. Det här förutsätter att du har en grill med eldbox. Om du har en ”vanlig” grill utan eldbox så förbereder du för tvåzonsgrillning med indirekt värme. Det blir lite svårare eftersom du helst inte ska öppna locket hela tiden, men du måste ju fylla på kol/briketter och rökspån. Experimentera, det behöver inte bli perfekt första gången. En grill med eldbox är i alla fall att rekommendera.
 5. Lägg brisketen med fettet uppåt och den tjocka sidan ska peka mot värmekällan.
 6. Håll temperaturen mellan 110–130 grader. Öppna inte luckan de första 4-5 timmarna (om du inte har eldbox så måste du öppna och fylla på kol/briketter och rökspån), du släpper bara ut värmen. Du kan vara lugn, köttet försvinner inte.
 7. Efter 4-5 timmar så öppnar du och utvärderar hur köttet ser ut, har det fått tillräckligt med rök? Det här lär du dig att se efter några grillningar och det är en smaksak. Det ska vara svart och nästan se ut som en asteroid. Det svarta kallas för bark. Slå in köttet i folie när det ser bra ut. Lägg tillbaka det inslagna köttet på grillen. I det här steget så kan du fuska och lägga in brisketen i ugnen istället, då slipper du hålla temperaturen i grillen.
 8. Att veta när köttet är klart är väldigt avgörande. HA TÅLAMOD! Försök inte att laga en brisket på enbart tid. Räkna med 1,5–2,5 timmar per kg, en temperatur på 110–130 grader. Men omgivande temperatur, vind, luftfuktighet och köttets vävnad är faktorer som spelar in. För att riktigt få till den perfekta brisketen så använd en eller alla metoder:
  • Använd en bra köttermometer, en brisket blir vanligtvis mör som smör när köttets innertemperatur är runt 92 – 95 grader, plus/minus. Ibland är det lägre temp, typ 85, eller högre temp, 98, beroende på köttets sammansättning.
  • Lita inte på endast temperaturen, använd även en sticka för att känna på motståndet i köttet. Om stickan går ut och in i köttet utan motstånd i den tjocka delen av köttet så är det rätt.
  • Använd värmemotståndiga handskar, utveckla din känsla för när köttet känns klart. När det fortfarande är i folie, pressa med ett finger. Det ska vara lite motstånd, om det fortfarande är ”hårt” så är den inte klar.
  • När du tror att den är klar, använd dina ögon för att vara säker. Öppna folien lite, brisketen ska ha en lös konsistens som gelé när den är varm. När den har kylts lite så försvinner gelékonsistensen.
 9. När köttet är mört som smör så är det ändå inte riktigt klart. Ta bort folien och lägg tillbaka den på grillen(eller i ugnen) med en lägre temperatur, runt 80 grader, och låt det vila i en timme eller två. Du kan skippa det här steget och låta köttet vila i en isbox inslagen i handdukar. Bara köttet inte fortsätter att tillagas, då torkar det bara ut och förlorar smak.
 10. Efter att köttet har vilat i grillen, ta bort den från grillen och slå in det i folie igen och låt det vila i ytterligare en timme eller så. Nu är det klart!

Följ dessa steg och öva så kommer du få till en grymt god brisket.

Lycka till och smaklig måltid.

IMG

Smoker Dallas 20"

26.995 kr Tillfälligt slut

Hickory grovhugget

499 kr Tillfälligt slut

Pecan grovhugget

449 kr Tillfälligt slut